Suvi on mõnus aeg, kus loodus kutsub õue ning käimisi on nii palju, et sageli ongi mõistlik hoopiski hommikul piknikukorv kokku pakkida ning koos perega seiklema minna. Piknikut võib aga võtta kui mitte ainult kui söömaaega roheluses, vaid see on võimalus kogeda koosolemist, avastada uusi maitseid ja nautida hetki, mis kõnetavad kõiki meie meeli. Õige piknikukorv on mõnes mõttes kui väike aardejaht, kus iga amps toob rõõmu ja värskust. Mida siis piknikukorvi kokkupanekul tähele võiks panna?
Mida siis piknikukorvi kokkupanekul tähele võiks panna?
- Maitse – värskus ja mitmekesisus
Maitset rõõmustav piknikukorv sisaldab nii tuttavaid lemmikuid kui ka väikeseid üllatusi. Värsked tükeldatud köögiviljad – kurk, paprika, redis, brokoli, lillkapsas – koos maitsva dipikastmega, näiteks hummuse või läätsepasteediga, on alati kindel valik. Puuviljadest sobivad hästi õunad, luuviljalised ning kultuurmustikad, mis kuuma käes nii kiiresti ei rikne. Magusaks ampsuks sobivad kodused müslibatoonid, kikerhernemuffinid või banaanikeeks pähklitega – toitvad, ent mitte liialt suhkrused. - Lõhn – isuäratavad ja värsked aroomid
Värskelt küpsetatud porgandi-kaneelirullid või kodune leib toovad piknikukorvi imelise kodulõhna. - Nägemine – silmailu taldrikul
Erksad värvid toidus on märk nii mitmekesisusest kui ka toitaineterikkusest. Mõtle korvi kokku pannes erinevatele värvidele: punased kirsstomatid, oranž porgand, roheline kurk ja lillkapsa valge õisik. Või toidud, kus on mitmeid värve, näiteks värvilised ahjuomletid või põnevad purgisalatid. Muide, ka serveerimine on osa kogemusest – läbipaistvad purgid, värvilised salvrätid ja armsad korduvkasutatavad anumad loovad kohe pidulikuma tunde. - Puudutus – tekstuurid ja mugav söömine
Piknikul võiksid toitu serveerida nii, et seda on lihtne käega võtta – näputoit, vrapirullid, tikuvõileivad. Ka tekstuuride mitmekesisus rikastab elamust: krõmpsuvad köögiviljad, pehme keeks, kreemjas dipikaste. - Kuulmine – looduse ja toidu harmoonia
Piknik pole ainult toit – see on ka see, kuidas me sööme. Laste naer, lehtede sahin ja karbikaante klõpsatus loovad tunde, et iga hetk on osa tervikust. - Ohutus ennekõike
Kõige selle põneva juures pea meeles, et suvel rikneb toit kuumuses kiiresti, seega tasub vältida piimatooteid, toorest liha ja kiirelt riknevaid määrdeid. Külmakast koos külmaelementidega või autokülmik pikendab toidu värskena püsimist mitmeks tunniks. Loomset toitu tasub kaasa võtta vaid eelnevalt kuumtöödeldud kujul.
Kui korvi sisu on värvikirev, toitaineterikas ja maitsev, rõõmustab see nii silma, nina kui ka maitsemeelt. Ning kui iga suutäis on pakitud armastuse ja läbimõeldud valikutega, on ka lihtne piknikust tekitada mälestus, mis jääb meelde kauemaks kui üks suvepäev.
Huvitavaid ideid piknikukorvi leiad siit: retseptid